Fakta

Om Pizza
Pizza [ˈpitsˌa] är en maträtt bestående av ett runt, platt bröd med fyllning som gratinerats i ugn. Degen kan göras på mjöl, vatten, jäst, matolja och salt och täcks med tomatsås, ost och eventuellt andra ingredienser innan den gräddas kort stund på hög värme. Förutom sås och ost innehåller pizzor ofta örter som basilika eller oregano och olika kombinationer av kött, fisk, fågel, skaldjur, grönsaker och svamp. Det är omtvistat varifrån pizzan egentligen kommer, men en populär åsikt är att den ingår i det italienska köket och har sitt ursprung i Neapel (Napoli). Rätten har blivit mycket populär i många delar av världen. En restaurang som huvudsakligen serverar pizzor brukar kallas för pizzeria (från italienskan). De amerikanska internationellt spridda kedjorna Domino's Pizza och Pizza Hut serverar pizza efter den amerikanska tolkningen, pan pizza, med tjock botten.

Historia
Pizzan har en lång, komplicerad och osäker historia som ofta skapar vilda debatter. Var namnet "pizza" kommer ifrån är oklart, men förekommer för första gången år 997 på medeltidslatin, och det var i Neapel i 1500-talets Italien som det först avsåg en galette-brödskiva. Möjligen kan latinets verb pìnsere, att trycka, ha varit ursprung.

1843 beskrev Alexandre Dumas d.ä. olika sorters pizzafyllningar. För att hedra Italiens drottning Margherita av Savojen, skapade kocken Raffaele Esposito i juni 1889 "Pizza Margherita", en pizza garnerad med tomater, mozzarellaost och basilika, som skulle representera färgerna i Italiens flagga. Han var den förste att lägga till ost. Det exakta händelseförlopp varigenom de många smaksatta tunnbröden i antikens och medeltidens Medelhavsregion blev 1900-talets populära maträtt är inte fullständigt utrett.

Pizza i Italien
Pizzan ingår i det italienska köket och har en särskild plats i det napolitanska köket. I Italien finns, förutom den vanliga tallriksstora runda varianten, exempelvis minipizza som kallas pizzetta, och fyrkantiga rutor urskurna ur en jättepizza, pizza al taglio, - vanliga i Lazio. Ingredienser på pizza i Italien, som i andra länder kan vara mer ovanligt, är bland annat potatis och spenat. Man kan också få en söt bakverksliknande pizza med nutella, maräng (utan tomatås och ost, men eventuellt toppad med banan).

Napolitansk pizza
Den 9 februari 2005 fastställdes att Pizza Napoletana var en skyddad ursprungsbeteckning inom Europeiska unionen. Skyddet var av typen "garanterad traditionell specialitet", vilket innebär att tillverkningen måste ske enligt vissa krav men ställer inget krav på var den tillverkas. Den traditionella napolitanska pizzan finns i två varianter: Pizza Marinara med tomater, vitlök, olivolja och oregano, samt Pizza Margherita med tomater, mozzarella- eller Fior di latte med ost, olivolja och basilika.